Projectinfo

sgwb-3d-print

Onderzoeksprogramma

Het begin van het 3D-betonprinten voor dit project heeft zijn oorsprong in 2005. In 2015 krijgt het oorspronkelijke experiment een opvolging op veel grotere schaal.

Eindelijk is het zover in 2005. Na twee jaar ontwikkelen en vele proeven, wordt er voor het eerst in de wereld in één arbeidsgang succesvol een muur geprint met betonmortel. In twee uur ontstaat uit droge stof een constructie van 3,5 meter lang, ruim 2 meter hoog en 15 cm breed. Gemaakt met de High Tech Beamix mortel & equipment technologie van die tijd en ….. een handbediende printer! Het 3D-printen van beton was geboren. Maar aangezien de marktvraag uitbleef en niemand wist wat we hier concreet nog meer mee konden doen, verdween het project mét de mortel in de ijskast. Het duurde nog 10 jaar voordat de tijd en de markt wel rijp was voor deze innovatieve technologie.

3DCP

De Technische Universiteit Eindhoven start het onderzoeksprogramma 3D Concrete Printing (3DCP) in 2015. Voor het financieren en dragen van het 3DCP programma vindt de TU/e een groep van aannemers, bouwmaterialenleveranciers en ingenieursbureaus. Weber Beamix mag natuurlijk niet ontbreken in deze selectie. De uitvinder van droge mortel brengt immers niet alleen de morteltechnologie, maar ook de kennis en ervaring op het gebied van mechanisatie en verpompen met zich mee. Het in gebruik nemen van de 3D-betonprinter op de TU/e in oktober 2015 markeert voor Weber Beamix dan ook de herstart van het 3D-printproject. Door de afmeting van de digitaal aangestuurde 3D-printer wordt een printbereik van 9,0 x 4,5 x 3 meter (l x b x h) gehaald, waarmee al snel fantastische creaties worden gemaakt.

Maar de partners willen meer dan dit. Fundamenteel onderzoek en experimenteren moet leiden tot voorspelbaarheid van het gedrag van materiaal en materieel, in wisselende omstandigheden. Met als uiteindelijk doel dat constructieve elementen en constructies op een verantwoorde manier worden gemaakt.

Bekijk hier de uitgebreide [video](https://youtu.be/HhQz83IFgqs)

Projectinfo

 • Project Milestone

  Gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos hebben het eerste bewoonbare huis gerealiseerd dat rechtstreeks uit de printer komt . De woning is de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton, die de komende jaren neergezet worden in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. De huizen van het project, met de naam Project...

  Lees meer

 • Hoge ambities

  De huizen worden na elkaar gerealiseerd, terwijl onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft. Dat betekent dat elke nieuwe woning kan profiteren van voortschrijdende inzichten en kennis. Zo zal de eerste vrijstaande woning een gelijkvloerse woning worden die off-site wordt geprint. De volgende woning moet twee woonlagen krijgen en on-site worden gerealiseerd. Voor de samenwerkende...

  Lees meer

 • Troeven in handen

  Beton is al decennia het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld. Iedereen is ermee bekend, weet hoe het eruit ziet, waar het voor gebruikt wordt en hoe het verwerkt wordt. In dit bekende beeld komt nu verandering. Sinds 2015 wordt geëxperimenteerd met het 3D-printen van beton. Dat lijkt op het eerste oog verrassend, want de finesse die komt kijken bij printen past niet bij het plompe...

  Lees meer

 • Onderzoeksprogramma

  Het begin van het 3D-betonprinten voor dit project heeft zijn oorsprong in 2005. In 2015 krijgt het oorspronkelijke experiment een opvolging op veel grotere schaal.

  Lees meer

 • Wonen in Bosrijk

  De 3D-betongeprinte woning staat in Bosrijk in de nieuwbouwwijk Meerhoven, Eindhoven. Er is bij de ontwikkeling van Bosrijk ingezet op een hoge ambitie op het gebied van duurzaamheid en ruimtelijke en architectonische kwaliteit. Zo krijgen de woningen geen aardgasaansluiting.

  Lees meer

Partners

Project Milestone wordt mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Brabant en Metropoolregio Eindhoven

Lees meer